Cevize yerli tahlil

Türkiye’de tüketilen cevizin yüzde 70’inin ithal ceviz olduğunu lisana getiren WPC-WALNUT İdare Heyeti Lideri A. Berk Noyan, cevizde ithal bağımlılığını azaltmak için yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Yerli cevizin son derece kaliteli olduğuna işaret eden A. Berk Noyan, hem ekonomik hem de paha açısından hak edilen eşiğe ulaşılamamasını hüzün verici bulduğunu tabir etti. Türkiye’nin yılda ortalama 150-160 bin tonla ceviz tüketiminde şu an dünya sıralamasında birinci üçte yer aldığı bilgisini veren Noyan, kelamlarını şöyle sürdürdü: “Ceviz Türkiye’nin her bölgesinde yetişebilen bir meyve. Yerli üretici cevizi tarladan sofraya en kısa müddette ulaştırıyor. Türkiye’ye ithal edilen cevizin gelmesi ise aylar alıyor ve nakliye sırasında eserlere birtakım koruyucular uygulanıyor ve kurutuluyor. Bu nedenle yerli ceviz daha sağlıklı, daha lezzetli ve daha taze oluyor. Yerli üreticinin cevize ilgisi son yıllarda arttı. Ceviz ağacı yaklaşık dördüncü yılından itibaren eser vermeye başlıyor ve randıman olarak en üst düzeye ulaşması 8-9 yıl sürüyor. Hasebiyle sabır isteyen bir iş ve cevizde yatırımların gerçek planlaması ve sürdürülebilir olması çok değerli. Bu noktada yerli cevizin kalitesinin belirlenmesi ve tercih edilmesinin sağlanması kadar üreticilerin desteklenmesi de kaide. Ağaçlanmaya olan katkısının yanı sıra binlerce kilometre uzaktan getirilmekte olan cevizlerin yerini alacak eserleri ürettiğimizde ithalatın yarattığı karbon ayak izi de kıymetli ölçüde azaltılabilir.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir