Uzmanından ihtar: ‘Ağacın tabanına düşen zeytinleri toplamayın’

Zeytin hasadının başlamasıyla birlikte Manisa Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü ziraat mühendislerinden ikaz geldi. Zeytinler toplanırken, ağacın tabanına dökülmüş olan zeytinlerin muhakkak kaliteli zeytinlerle karıştırılmaması gerektiği vurgulandı.

Ağaçların tabanına düşen zeytinlerin, kısmından toplanan zeytinlere karıştırılıp yağ çıkartılması halinde yağın kalitesinin düşeceği uyarısı yapılırken, Manisa Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü tüm çiftçilere cep telefonu ile gönderdiği kısa iletide, “Dip zeytini, fermente olmuş, küflü ve gibisi düşük kaliteli zeytinler başka toplanmalı, farklı taşınmalı, başka zeytinlerle hiçbir formda karıştırılmamalıdır. Yağ çıkartılmak için kısmından toplanan zeytinler kasalara toplanmalı ve 24 saat içerisinde yağhaneye götürülmelidir. Bu müddet azami 3 günü aşmamalıdır” sözlerine yer verildi.

“ZEYTİN 3 BAŞKA PERİYOTTA DAHA ÇOK DÖKÜLÜR”

Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Hafize Metin, “Zeytin üç devirde daha çok dökülür, bunun nedenleri de susuzluk, azot eksikliği ve tozlanma sıkıntısından kaynaklanır. Natürel ki altına dökülen meyvelerin toplanıp, bunların kesinlikle ya gömülmesi lazım, ya da sabun imalinde kullanılabilir. Lakin ne yazık ki bazen sağlıklı zeytinlerle karıştırılıp, yağ çıkartılmaktadır. Bunun yapılmaması lazım. Sağlıklı zeytinlerle karıştırılırsa asidi yükselir, acılaşma, ekşime, ileriki devirlerde zeytin acımsı, çimenimsi üzere değil de daha ekşimsi bir koku olur. Yağın kalite kıymetini düşürür. Zeytin hasadı kesinlikle kasalarla yapılması lazım. İş bitiminde de kasalarla yağhaneye götürmesi lazım. Çuvallara doldurup bir- iki hafta bekletildikten sonra yağhaneye götürürse, bunların asidi yüksek olur. Yağın kalitesi düşer. Kaliteli zeytinin, zeytin yağının asitlik pahası yüzde 0.8 ile yüzde 1 ortasında olmalıdır” dedi.

Alaşehir’de çiftçi kayıt sistemine kayıtlı yüzde 90’ı Trilye olarak isimlendirilen Gemlik Zeytini olmak üzere, 25 bin 750 dekar alanda zeytin üretimi yapılıyor. Gemlik zeytini, tadı ve yapı özellikleri hasebiyle dünyanın en uygun salamuralık zeytin çeşidi olarak kabul ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir