Pamukkale Şarapçılık’ın sahibi Yasin Tokat, denizde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti

Denizli’de 1962 yılında kurulan ve Türkiye’nin önde gelen şarap markalarından biri olan Pamukkale Şarapları’nın sahibi Yasin Tokat, tatil için gittiği Kuşadası’nda denizde yüzerken bir anda fenalaştı. Hemen olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından Kuşadası Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Buradan da Söke Devlet Hastanesi’ne sevk edilen Tokat yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

İYİ ŞARAP YAPMAK İÇİN YOLA KOYULDUM

Bir aile işletmesi olarak kurulan Pamukkale Şarapları’nın markalaşmasında önemli bir yere sahip olan Yasin Tokat, “Para kazanmak için değil, iyi şarap yapmak için yola koyuldum.” diyerek yaptığı işe sevgisini anlatmıştı.

İMAM BABADAN İZİN ALINARAK KURULDU

Yasin Tokat, Pamukkale Şarapları’nın kuruluş hikayesini şöyle anlatmıştı;

“1962’de ağabeyim şaraphane kurmaya karar verdi. Ama babamın izni gerekiyordu. Atatürk ve İsmet İnönü hayranı olan babam, ağabeyime şöyle dedi: ’Aldığım din eğitimi gereği şarapçılık yapmana taraftar değilim. Karşı da değildim. Şarap üretmeyi, satmayı dinimiz kabul etmez ama bu bir ticaret. Şarap üretin ama kendiniz kullanmayın.’ Koşullu onayı alan ağabeyim şaraphaneyi açtı.”

Ağabey Fevzi Tokat, yılda 100 bin litre kapasite ile şarapçılığa başladı. Aile şirketi Pamukkale Şarapçılık’ı kurdu. Şirketin yönetimini 1972’de, üniversiteden mezun olan Yasin Tokat üstlendi. Bornova Ziraat Fakültesi Gıda ve Fermantasyon Teknolojisi Bölümü’nü bitiren Yasin Tokat, o tarihten itibaren şarap dünyasındaki gelişmeleri yakından takip eden isim oldu.

AİLE ŞİRKETİNDEN İDDİALI BİR MARKAYA DÖNÜŞÜM

Pamukkale Şarapçılık’ın aile şirketinden iddialı bir markaya dönüşme süreci ise Tokat şöyle anlatmıştı;

“Bölge toprağını, iklimini uzmanlara incelettik. Koşullara en uygun şaraplık üzüm türlerini belirledik. Yurtdışından fide getirttik. Türkiye’deki araştırma enstitülerinden aşı kalemleri aldık. Bunları köylüye ücretsiz dağıttık. Asmaları uzmanlara sürekli kontrol ettirdik. Köylüye tel verdik. Nihayet arzu ettiğimiz kaliteli üzümler üretilmeye başlandı.”

TÜRKİYE’NİN İLK ŞİRAZ’I

Güney ilçesi California’daki Napa Vadisi, Fransa’daki Bordeaux bölgesiyle rekabet edecek iklim koşullarına sahip olduğunu anlatan Tokat, bölgede Cabernet Sauvignon, Merlot, Bordo Merlot türü üzümlerin başarıyla yetiştirilmesine aracı oldu.

Tokat’ın 1999’da Türkiye’nin ilk Şiraz bağlarını kurmak üzere harekete geçmesinin ardında da bu başarı yatıyor. “Bağlardan ilk yerli Şiraz’ı ürettik. Chardonnay, Kalecik Karası gibi kaliteli üzüm çeşitlerini de diktik. Bunlardan da şaraplar yaptık. Yerli ve yabancı kökenli üzümlerden Trio adını verdiğimiz beyaz ve kırmızı üçlü kupajlar harmanladık.” bilgisini paylaşmıştı.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir